zaterdag 7 november 2009

we like it with popcorn



wijngaarden, waar je ook kijkt, je ontkomt er niet aan. Het ritje van 10 kilometer naar de supermarkt brengt je alleen al langs 20 wijngaarden aan beiden kanten. Elk stukje enigszins egale grond is wijngaard. De reden: Wijn levert geld op en het klimaat is hier mediterraans en Franse, Italiaanse en Spaanse wijnen doen het erg goed.

Niet elke wijngaard maakt zijn eigen wijn. De meeste, zoals de Light vineyard waar ik verblijf, verkopen hun druiven aan wijnhuizen. In dit geval aan een hele bijzondere wijnmaker, die als één van de weinige in de wereld niet alleen biologische druiven gebruikt, maar in het verdere proces ook geen sulfiet gebruikt. Sulfiet conserveert de wijn en houdt de smaak langer goed. Maar omdat sulfiet verre van biologisch is gebruiken ze dat niet.

En hoewel de druivensoorten dan wel traditioneel Frans zijn: Chardonnay, Alsace, Sauvignon Blanc... Hebben de Californische wijnhuizen nog niet de 17e eeuwse familiewapens die op het etiket prijken. En de Californiër houdt van humor. Dus staat er niet 'Château Mouton-Rothschild' op de fles, maar een gigantische haan met daarboven in schreeuwerige druipende letters 'the incredible 44lb. Rooster', een fles die ik niet zo snel uit het schap zou pakken, maar op Tim's advies toch maar doe. Een heerlijke Sauvignon Cabernet komt er uit de 21 kilo zware haan.

'Francis Ford Coppola' staat er in grote rode letters op een ander etiket. Nadat ik verbaasd naar het etiket wijs legt Tim me uit dat Francis Ford Coppola zijn eigen wijngaard in de buurt heeft. Als we een week later een ritje maken zie ik een gigantische wijngaard met in het midden een toegangspoort met daarop de grote rode letters. Klinkt als een goedkope reclamestunt om een beroemdheid te gebruiken om wijn te promoten. Maar Coppola is de eigenaar van de wijngaard en zijn zinfandel is net zo goed als zijn films (the godfather, apocalypse now).

De leukste is die van de Poppy Cellars.
een cartoonesk olifantje, lachend met een glas in zijn hand. en op de achterkant staat niet 'een melange van fruit en aarde, een bouquet van amandel en truffel en een verfrissende nasmaak'
maar: 'We could tell you to pair this baby with something complicated that we both know full well you don't have time to make. We like it with popcorn.' Het is geen prijswinnaar, maar een alleszins acceptabele wijn. Wijn is hier niet chique, maar een alledaags levensmiddel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten