maandag 23 november 2009

6" nipples and 1,5" to 1" reducers

na vijftien minuten schrobben, boenen en poetsen is het nog steeds niet gelukt.
Mijn handen zien nog steeds grijs. Weliswaar minder dan een kwartier geleden, maar het is nog steeds genoeg om iemand een heel ongemakkelijk gevoel te geven als je hem of haar de hand schud.
De veroorzaker van dit ongemak is pvc-lijm: een donkergrijs plakkerig goedje dat in 15 minuten keihard is.

Omdat Mendocino in de zomer bijna geen enkele drup regen krijgt moet er in de zomer water gepompt worden uit opslagmeertjes om de koeien en druiven van vocht te voorzien. Dit vraagt een ingewikkelde infrastructuur van irrigatie-pijpen en daarmee ook een heleboel onderhoud.

tientallen kilometers pijp ligt er hier onder de grond. Van gigantische 12" ( 12 inch is 30 centimeter) buizen, tot 3/4" leidingtjes. En met zo'n irrigatiesysteem komt ook het vakjargon. 12" inch trenches, 4" bal valves, 1 1/4" elbows, female adapters, couplings, male pipe thread, 1,5" to 1" reducers, 3 inch 'T' en 6" nipples. En alles gaat in ", oftewel inch wat het extra lastig maakt voor een metrische Europeaan.

En om de elbows, de nippels en de female adapters aan elkaar vast te maken gebruik je 'weld-on PVC glue'. Maar eerst een primer, Een zeer dunne donkerpaarse vloeistof. Onmogelijk is het om niet te morsen, zodat ook de lijm aan je handen beter hecht en donkerpaars ziet.

Ik hou mijn handen de komende dagen maar in mijn zak.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten