zondag 12 juli 2009

pasta a la sprinkhaan

ingrediënten:
pasta (tagliatelle)
bosui
basilicum
grotchampignons
gevriesdroogde sprinkhanen (van de kweker)
evt. madeira of cognac.
saus:
Room met fijngesneden prei en bieslook. Iets in laten koken.
Bereiding:
Kook de pasta beetgaar.
Week de sprinkhanen in water, madeira of cognac.
Snijd de bosui, basilicum en champignons in stukken.
Laat de sprinkhanen uitlekken.
Bak in olie de bosui en de champignons op middelhoog vuur, en voeg daarna de sprinkhanen toe.
Voeg de basilicum toe.
Schep de pasta bij het mengsel in de koekenpan.
Doe er vervolgens de saus bij. Opdienen met een blaadje basilicum.

Als het aan minister Gerda Verburg (landbouw natuur en voedselkwaliteit) ligt staat dit voortaan op de Nederlandse kaart. En dat is helemaal geen straf volgens de kenners: het is knapperig en toch sappig en heeft een licht nootachtige smaak. En het is niet alleen culinair verantwoord, maar ook nog – hoe kan het ook anders – DUURZAAM! Want deze eiwitbommen eten slechts 2,1 kilo gewassen in ruil voor één kilo mals sprinkhanenbiefstuk. Dat is heel efficiënt als je bedenkt dat een koe 8 kilo gras moet eten voor één kilo tournedos of ossenhaas.
Nu Obama afgelopen week Afrika heeft opgeroepen om ook het heft in eigen hand te nemen (en niet alleen afhankelijk te zijn van westerse ontwikkelingshulp) is dit het recept als het continent weer geteisterd wordt door sprinkhanenplagen die alle gewassen kaal eten. Geen dure pesticiden, maar gevulde magen.

Het recept voor ‘tasty bug pie’ (ook heel lekker!) is te vinden op www.bugsplaza.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten